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Broad Interpretation

The Sunshine Ordinance can be
broader than the Brown Act, but it
cannot be more restrictive than the
Brown Act.



Ralph M. Brown Act

Sec 54952 (b): “Legislative body” means (emphasis added):

A commission, committee, board, or other body of a local agency, whether permanent or
temporary, decision-making or advisory, created by charter, ordinance, resolution, or
formal action of a legislative body. However, advisory committees, composed solely of
the members of the legislative body that are less than a quorum of the legislative body
are not legislative bodies, except that standing committees of a legislative body, irrespective
of their composition, which have a continuing subject matter jurisdiction, or a meeting
schedule fixed by charter, ordinance, resolution, or formal action of a legislative body are
legislative bodies for purposes of this chapter.

Leqgislative body activity requires:

Published agendas, minutes, public comment and participation.



Alameda Sunshine Ordinance

The following was added by City Council on 2/4/20 (emphasis added):
Sec 2-91.1 (d)(6)

“Policy Body” shall not include an ad hoc committee or a committee which consists
solely of employees of the City of Alameda, unless such committee was established
by Charter or by ordinance or resolution of the City Council.

Issues: Ad hoc has no clear definition. Committees which include non-quorum members
(e.g. members of the public) would appear to be legislative bodies per Brown Act.



How a Legislative Body comes to be

Do differences restrict or enhance Brown Act coverage?

Created By Brown Act Sunshine Ordinance
City Charter X ?
Ordinance X X (2-91.1(d)(3))
Resolution X X (2-91.1(d)(3))
Formal Action X ? (“initiative of a policy body

as a whole”- (2-91.1(d)(4)))



Two key questions

1.

Does maodification of the word “created” in Sunshine Ordinance Sec.
2-91.91(d)(3) and (4) expand upon, or limit, the Brown Act definition in Sec.
54952(b), as it relates to when the Brown Act is applicable?

oIf it is limiting, should we recommend to revert back to Brown Act’s use of
“formal action of a legislative body” in the Ordinance text?

What is the definition of an “ad hoc committee” in Sunshine Ordinance Sec.
2-91.91(d)(6), and why should it deserve exemption from the Brown Act?

*Should we recommend to remove or amend this exemption from the
Sunshine Ordinance?



Appendix: Examples from Case Law
Frazer v. Dixon Unified School District, 18 Cal.App.4th 781. 1993.

“The Brown Act applies to a wide variety of boards, councils, commissions,

committees that govern California’s cities, counties, school districts and other local
agencies.”



Public Participation in All Phases of Local Government

Epstein v. Hollywood Entertainment District || Business Improvement District, et al.
87 Cal.App.4th 862. 2001 (emphasis added):

“In answering this question, we are mindful, as we noted in International
Longshoremen’s, that the Brown Act is a remedial statute that must be construed
liberally so as to accomplish its purpose.”

[“civil statues for the protection of the public are, generally, broadly construed in
favor of that protective purpose.] International Longshoremen’s supra, 69
Cal.App.4th at p. 294, 81 Cal.Rptr.2d 456; see People ex rel. Lungren v. Superior
Court (1996) 14 Cal.4th 294, 313, 58 Cal.Rptr.2d 855, 926 P.2d 1042




Subcommittees “created” by formal action
Californians Aware et al., v Joint Labor/Management Benefits Committee et al.
“The Attorney General further stated, “To ‘create’ means among other things, ‘to

bring into existence,’ or ‘to produce or bring about by course of action into
behavior.”



